Ove.se

Jag är en snäll ”gammal gubbe” som har levt ett fantastiskt innehållsrikt liv och tänker göra det ganska länge till. Jag har lite små funderingar på om jag ska sänka tempot lite och njuta av att använda mina erfarenheter till att hjälpa andra. Jag vet att min älskade hustru skulle uppskatta det.

Om Ove

(den extremt förkortade versionen)

Jag växte upp i Stockholms skärgård och precis som skärgården så var det mest vatten och alla typer av båtar omkring mig. Segling blev snart min stora hobby och jag har seglat det mest från hemmabyggda vindsurfingbrädor, via olika katamaraner och stora extrema kappseglingsbåtar till skutor.

En gång tippade jag en Hobby 16 (5 meters segelkatamaran) mitt på Lake Michigan där vi inte såg land åt något håll, men det gick bra. Vi lyckade räta henne och segla tillbaka till hamnen. Mitt nittonde år tillbringade jag på High School i Michigan och när jag kom hem startade jag mitt första egna företag. Jag tillverkade specialformade skrivbord för microfilmläsare åt Stockholms banker. Lumpen gjorde jag naturligtvis i flottan. Efter grundutbildningen placerades jag först som maskinbefäl på minfartyget Älvsborg och sedan som brandmansutbildare på Berga örlogskolor.

Min första högskoleutbildning var på linjen för teknisk programmering på högskolan i Växjö. Det visade sig att jag hade en extrem talang för Assembler-programmering men mitt första jobb blev ändå som kundsupportansvarig på ett datakommunikationsföretag beroende på att jag var ”tvåspråkig”. Jag kunde ju prata med både programmerarna och med kunderna, vilket inte är helt vanligt. Efter fyra år satt jag i ledningsgruppen men när mitt första barn föddes tyckte jag att jobba 70 timmar i veckan inte längre var ett bra alternativ. Jag blev delägare och försäljningschef i datorförsäljningsföretag men efter 2 år valde jag att i stället starta ett nytt eget företag så att jag kunde jobba hemifrån. Jag slog ihop mina kunskaper från mina tidigare jobb och skapade världens första telekommunicerande ritningsprinter, men världen var nog inte riktigt beredd på den tekniken för det gick trögt. Detta var naturligtvis långt innan internet lanserades. När våra barn hade blivit 7 respektive 8 år bestämdes sig deras mamma för att jag var en för stor begränsning i hennes liv så hon begärde skilsmässa och vi började ”spela pingpong” med barnen. En vecka hos pappa (som hade jobbat hemifrån i 5 år) och en vecka hos mamma (som gjorde karriär i läkemedelsbranschen). Jag valde att börja studera till Marknadsekonom på IHM och flytta kontoret till ytterkanten av innerstaden. Den dagen jag satt fast i Stockholmstrafiken och stirrade på 5 hela cykler på ett trafikljus utan att få flytta bilen köpte jag en bondgård i Småland och flyttade dit. Jag hade inte för avsikt att bli bonde men ville njuta av livet i stället för att sitta i bilen och titta på trafikljus, och så ville jag tvinga fram en stabil lösnings för barnen som hade blivit socialt isolerade av att deras kompisar aldrig visste var de var (detta var före mobiltelefonernas tid). Då min nya kärlek hade hästar så hade vi snart 9 ponnisar på gården och dottern valde då att flytta ner till oss.

Det ena ledde till de andra och jag valde att studera alternativ vård av hästhovar hos en amerikansk mästare. Ånyo ledde det ena till det andra och snart turnerade jag Sverige runt och rehabiliterade ”omöjliga hovproblem” och utbildade alla som ville lära sig hur man lyckas med det omöjliga. Detta ledde i sin tur att jag snart även turnerade både England och Nord Amerika och utbildade massor med hästägare, hovslagare och veterinärer. Detta arbete ledde till min tredje universitetstitel. Under fyra år jobbade jag 6 månader per år i USA och passade jag då på att starta mitt första amerikanska bolag. Efter 8 år i branschen för hästhovar kom jag fram till att jag skulle göra ännu mer nytta genom att börja massproducera mitt nya utfodringssystem för hästar (SlowFeeding) så jag startade ett produktionsbolag, anställde folk och började tillverka. Jag fick faktiskt företaget att växa med 300% per år under 4 år i rad med god lönsamhet. Inspirerad av detta passade på att starta mitt andra amerikanska företag men när jag lät mig luras av en tysk kund och företaget (då med 9 anställda) tvingades i konkurs gav även hustru nummer två upp och begärde skilsmässa efter 16 år (alla klarar inte när livet snurrar för fort). Fem år tidigare hade jag startat en webbutik åt henne för att hon skulle ha något eget om det, av någon anledning, skulle bli så att vi någon gång gick skilda vägar.  Hon behöll webbutiken och eftersom jag blev helt friad från allt ansvar i konkursen flyttade jag till Tjeckien för att nystarta produktionen. När världen stängde nästan all verksamhet i ett desperat försök att skydda sig mot Covid19 så hände något mycket konstigt med min huvudleverantör som plötsligen inte vågade satsa framåt. Detta medförde att jag var tvungen att stänga både mitt amerikanska och mitt tjeckiska bolag.

Det finns två begrepp som jag aldrig har förstått.
Det ena är semester, men det beror kanske på att ”semester” på engelska betyder ”termin” dvs jobb men svenskar verkar tolka ordet helt annorlunda 🙂 . Jag älskar min nuvarande hustrus kommentar när hennes uppdragsgivare frågade henne när hon skulle ta ”semester” och hon svarade att hon föredrar att leva ett liv som hon inte vill ta semester från.
Det andra är ”arbetslös”. Jag skulle förstå om man pratade om ”anställningslös” men det kan jag inte se som ett problem för det har jag ju varit de senaste 4 decenierna och jag har inte varit ”arbetslös” en enda dag under den tiden och det har gjort att jag har levt ett fantastiskt innehållsrikt liv och skaffat mig osannolikt mycker erfarenheter. ”Been there, done that.”

Jag tror inte att det är möjligt att leva ett aktivt liv under en lång tid utan att faktiskt bli väldigt duktig på en hel del saker och den som blir ”arbetslös” i det skedet har bara inte förstått vad de egentligen har blivit duktiga på.
Låt mig ge dig ett exempel: För väldigt länge sedan fanns det ett företag i USA som transporterade is med häst och vagn till de som behövde hålla saker nedkylda……och sedan uppfanns kylskåpet. Detta gjorde att det aktuella företaget gick i konkurs, trots att det hade världens effektivaste distributionsorganisation. Hur kunde de tro att det bara var is de kunde transportera?

I mitt fall visade det sig att jag hade blivit väldigt duktig på två saker:

  1. Jag är helt tydligt fortfarande duktig på att rehabilitera hästhovar med allvarliga problem och kanske har jag till och med blivit ännu duktigare på att uppfatta vad hästarna vill förklara för mig att deras egentliga problem är.
  2.  Jag har tydligen blivit duktig på att hitta lösningar på problem som andra tror att det inte finns någon lösning på.

Jag säger inte detta för att skryta utan för att få dig att tänka i andra banor. Kan dina förmågor verkligen inte användas för helt andra saker än vad du tidigare har använt dem till?

Jag jobbar idag med att hitta existerande (ofta sedan länge) men okända lösningar och möjligheter inom ett flertal områden.

  • Visste du till exempel att det har funnits ett välbeprövat preparat utan biverkninngar som fungerar mot grå starr? Preparatet har framgångsrikt använts i 6 års tid men är fortfarande okännt och folk tror fortfarande att kirurgiskt utbyte av linsen är enda behandlingsmetoden. Det görs 80.000 sådana operationer per år, men vill du verkligen att någon ska skära i dina ögon om det skulle räcka med ögondroppar?
  • Visste du att 90% av alla fastighetsaffärer (på över 10 miljoner kronor) görs helt lagligt utan att säljaren behöver betala reavinstskatt? (Denna fullt lagliga metod kan du naturligtvis använda även på billigare objekt men där är det inte lika vanligt.)
  • Om du har eget företag och själv vill bestämma hur mycket skatt du ska betala så vet jag hur även det kan lösas. (Denna metod fungerar för de flesta som lever på att sälja både tid och/eller saker.)

Men vänta lite nu, hur kan allt detta vara möjligt?
Det enkla svaret på den frågan är att det finns människor i maktposition som tjänar pengar på att du inte vet.
Lyssna på detta TED-talk av Hans Rosling så förstår du hur det ligger till och att det är väldigt mycket information som har dålts för oss svenskar för att vi ska vara nöjda och tacksamma för det vi har och inte kräva sådant som är välkännt i resten av världen. Det finns helt tydligt även människor som tjänar pengar på att vi varken ska umgås eller prata med varandra